Taktvätt pris – Så mycket kostar professionell rengöring

Mossa och annan växtlighet som alger och lav får ofta fäste på tak över tid. Dessa kan samla fukt och på lång sikt leda till att fukten tränger igenom takmaterialen, vilket kan riskera att skapa skador. Genom regelbunden taktvätt kan vi förebygga dessa problem. Det är en åtgärd som inte bara skyddar taket från skador utan också bidrar till att det behåller sitt estetiska utseende.

Att investera i taktvätt visar sig ofta vara kostnadseffektivt i jämförelse med de kostnader som kan uppkomma vid behov av takbyte till följd av fuktskador. Att underhålla sitt tak på ett proaktivt sätt förlänger takets livslängd och ser till att dess skyddande funktion upprätthålls.

Kostnaden för takrengöring

Nyttan av regelbunden rengöring av ditt tak

Genom att regelbundet rengöra ditt tak eliminerar du beläggningar som mögel och smuts. Det minskar inte bara risken för skador på takmaterial såsom korrosion, utan bidrar även till takets estetik och kan förebygga vattenskador genom att säkerställa att nederbörd avvisas effektivt. Ett välunderhållet tak bidrar till en förlängd hållbarhet vilket är ekonomiskt gynnsamt då det utgör ett billigare alternativ jämfört med ett helt takomläggning. Dessutom bidrar ett rent tak till att förbättra fastighetens visuella intryck, ett plus för både husägare och potentiella köpare.

Så kan du erhålla priser för takrengöring

Vi på Takexperter assisterar dig med att enkelt inhämta flera priser på takrengöring helt kostnadsfritt. Genom att jämföra upp till fem olika anbud, kan du försäkra dig om att få ett konkurrenskraftigt pris på taktvätt. För ett mindre tak ligger priset generellt mellan 4 000 och 5 000 kronor, medan större tak kan kostar omkring 7 000 till 10 000 kronor. Vår prisberäkning inbegriper behandling mot alger för att förhindra skador förorsakade av växtlighet som trängt in i takmaterialet samt alla nödvändiga materialkostnader och arbetsinsats på cirka 16 timmar. Efter att ROT-avdraget tillämpas, kan du förvänta dig en slutgiltig kostnad på ungefär 9 220 kronor för en yta på 180 kvadratmeter.

Sammanfattningsvis, en professionell takrengöring är både en investering i ditt hems utseende och varaktighet. Med vårt stöd kan du göra informerade beslut och dra fördel av att marknadens bästa priser.

Att utföra takrengöring

Processen för takrengöring

Plåt- och tegeltak är speciellt känsliga för påväxt av mossa och andra växtligheter. Mossan kan leda till att vatten samlas på ett plåttak, vilket ökar risken för rost och till slut kan orsaka läckage. På tegeltak bidrar växter till att tegelstenarna eroderar och tillåter fukt att tränga igenom.

Takytor med beläggningar kan också hindra snö från att glida av så som det ska, vilket ökar risken för fuktpenetration genom takmaterialet och kan resultera i rötangrepp på underkonstruktionen såsom träläkter.

När vi tar oss an rengöringen av ett tak, inleder vi med att applicera rengöringsmedel för att bryta ner tillväxt av alger och annan växtlighet. Efteråt använder vi antingen högtrycks- eller ångtvättning för att avlägsna resterna.

För de mest resistenta beläggningarna kan det vara nödvändigt med en kraftigare förbehandling innan slutlig rengöring utförs. Oavsett takmaterial finns det skonsamma metoder för att effektivt rengöra ditt tak, men det är tegel- och plåttak som ofta behöver mest uppmärksamhet.

Innan vi påbörjar själva rengöringen genomförs en grundlig kontroll av takets skick så att takrengöringen kan utföras utan skadliga konsekvenser.

Under en takrengöring ser vi också till att ersätta skadade tegelpannor och rengöra eventuellt dagvattensystem, så att hela taket blir fritt från blockeringar och är väl förberett för framtiden. Efter att taket är rent kan behovet av ytterligare takomålning uppstå för att ge ett välvårdat intryck och extra skydd mot väder och vind.

Begär kostnadsfri offerttjänst via Takexperter

Erhåll flera förslag från noggrant utvalda takentreprenörer

När du önskar professionell assistans för takvård eller andra takprojekt, erbjuder vi möjligheten att skicka in en förfrågan utan kostnad. Vi förmedlar förslag från upp till fem takföretag som noggrant valts ut baserat på kvalitet i ditt närområde. Genom att jämföra dessa förslag kan du på ett enkelt sätt välja den mest prisvärda tjänsten för dina behov.

Frågor om taktvätt

Att tvätta sitt tak är en viktig del av fastighetsunderhållet. Vi förklarar noggrant hur man på bästa sätt tar hand om olika takmaterial, inklusive de försiktighetsåtgärder som bör vidtas.

Rengöring av papptak:
Papptak kräver försiktighet under rengöring för att undvika skador. Istället för högtryckstvättning används en metod där ett rengöringsmedel med antibakteriella egenskaper appliceras. Medlet får verka under en längre period, ofta över natten, före avspolning med en vanlig trädgårdsslang.

 • Varför är anti-algbehandling viktig?
  Efter att ha tagit bort mossor och alger från ytan kan rötter som trängt sig in i takets porer fortfarande vara aktiva. För att förhindra att dessa rötter växer igen och orsakar ny påväxt är det essentiellt med anti-algbehandling.

Behandling efter taktvätt:

 • För plåttak:

  • Taktvätt kan avlägsna lös färg och rost, vilket gör att taket kan behöva en ommålning.
 • För betongpannor:

  • Tvättprocessen kan försvaga den yttre glasyren. Ommålning ger därför nytt skydd och bidrar till att förlänga takets hållbarhet.

När ska taket tvättas?
Vår och höst utgör den perfekta tiden att tvätta tak, takvård kan dock utföras från april till september under gynnsamma förhållanden. Planera under de månaderna för bästa resultat.

Tvätt av betongpannor:

 • Högtryckstvätt riskerar att skada betongpannorna.
 • Ångtryckstvätt: Används med fördel då den innebär lägre tryck med varmt vatten, vilket ger en skonsam och effektiv rengöring utan att skada pannorna.

Vi uppmuntrar takägare att informera sig ordentligt innan taktvätt och behandling för att uppnå bästa möjliga skydd och underhåll av taket.

Rulla till toppen